A községről először 1299-ben tesznek említést, egy oklevélben. Ekkor a település a Káta nembeli Csarnavodaiak birtoka, amelyet a környékbeli nemesek leromboltak és kifosztottak. A településnév szláv eredetű. Régi formája, a Csarnavoda még világosan utal a „fekete víz” jelentésre, eredetileg tehát vizet, patakot jelentett, csak később vált a víz közelében lévő település nevévé. A falu nevét 1639-ben írták először egy zálogszerződésben „Csiarodának”.

Bővebben történelmünkről

 

 

Csaroda és környéke a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet szívében fekszik. A község határában két olyan különleges természeti kincs található, mint a Nyíres-tó és a Báb tava, melyek nem csak Magyarországon, de határainkon kívül is ismertek. Hasonló tájkép csak a Kárpátok hegyei között kialakult tőzegmoha lápokon fogad bennünket.

Bővebben természeti értékeinkről

 

 

 

 

A falu szélén - ahol néhány régi parasztház áll takarosan felújítva - kis ligeterdő ölelésében leljük meg a több mint 700 éve épített és festett beregi templomok legpompásabbikát.
Csaroda Árpád kori temploma most sem nagyobb, mint amekkora építésekor volt. A térségben lévő templomokkal ellentétben szokatlan, hogy már a 13. században karcsú, tűhegyes, fazsindellyel fedett toronnyal építették, amelyből vigyázhatták a vidéket.
 

Bővebben Református templomunkról

 

 

The Best Bookmaker Betfair Review betfair cvisit from here.