Telefon

+36-45/484-801

E-mail

csaroda@csaroda.hu

Nyitvatartási idő

Hétfő - Péntek: 8-12

Református templom

Csaroda a mosolygó szentek temploma

 

A falu szélén – ahol néhány régi parasztház áll takarosan felújítva – kis ligeterdő ölelésében leljük meg a több mint 700 éve épített és festett beregi templomok legpompásabbikát.

Csaroda Árpád kori temploma most sem nagyobb, mint amekkora építésekor volt. A térségben lévő templomokkal ellentétben szokatlan, hogy már a 13. században karcsú, tűhegyes, fazsindellyel fedett toronnyal építették, amelyből vigyázhatták a vidéket.

A templomot mindig nyitva találjuk. Belépve a templomba, festett szentek sorát találhatjuk a hajó északi falán. A teljes alakban ábrázolt és szinte teljes épségükben helyreállított freskók alakjai olyan nyugalmat sugároznak, ajkukon piciny mosollyal, hogy az harmóniát és békét teremt szemlélőjükben is. A szentély festése is különleges, mintha függönyt festettek volna a falra. Ez a díszítés emlékeztet a hajdani uradalmi házak, kastélyok falaira aggatott, keleti mintázatú szőnyegekre, amelyek ékei voltak a háznak. Hajdan az itt élők széppé, otthonossá akarták tenni Isten házát, ezért festették fel templomuk falára ezt a szőnyeg motívumot.

 

 

A templom szentélyében a kora gótikára jellemző bordás, keresztboltozatú mennyezet alatt, a lőrés alakú ablakok körül későbbi, a 14. századból való freskók láthatók. Teljesen más hangulatot idéznek. Komolyságot, méltóságot sugároznak, ezek a már-már olasz mesterek színvonalán megfestett, kidolgozott falképek. A szentély ablakának belsejében Alexandriai Szent Katalin és Szent Dorottya látható. Fölöttük, mint egy az egészet megkoronázó jelleggel, a sírba tett Krisztus ábrázolása látható.  A reformáció után, mivel nem tűrték meg az ablakos falképeket, rávakoltak a freskókra. Itt azonban nem verték le a korábbi vakolatot és a falképeken látható szentek arcát ábrázoló részeket. Ennek köszönhető, hogy az országban egyedülálló, különleges szépségű freskók épségben megmaradtak. Az új vakolatra életfás, növényindás, tulipán és szív motívumos mintákat festettek. Ezeket láthatjuk tökéletesen helyreállítva a szentély és a hajó felső részében. A kifestés dátuma is olvasható: 1642. július 9.

 

A csarodai templom mennyezete és a bútorzata a barokk kor remeke. 1777-ben készült el a szép, csigás szószékkorona a templom deszkamennyezete, és a festett padok.